skip to Main Content

Een gezond gewicht draagt op meerdere manieren bij aan de gezondheid. Veel mensen denken dat ze gezond eten en genoeg bewegen, maar is dat ook zo? Onze kinderen in dit computertijdperk zitten veel meer dan vroeger en bewegen minder, waardoor gewichtstoename bij te veel en te vet eten al gauw op de loer ligt. Ook bij pubers en jongeren die vaak een onregelmatig eetpatroon en levensstijl hebben, kan dit er in sluipen. Tijdig ingrijpen is belangrijk om een gezond gewicht na te streven.

Wat is een gezond gewicht?

Een gezond gewicht kan op meerdere manieren bereikt worden, maar vaak is het de issue om de levensstijl hier blijvend op aan te passen. Crash diëten en afslankprogramma’s zijn er volop, maar of ze allemaal leiden naar een gezond gewicht is nog de vraag. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 75 procent van de mensen die een dieet hebben gevolgd, de afgevallen kilo’s er na verloop van tijd weer bij krijgen. Een gezond gewicht is een gewicht dat past bij het geslacht, leeftijd, lengte en mate van activiteiten.

Hoe bereken ik een gezond gewicht?

Om te kijken of u of uw kind een gezond gewicht heeft of neigt naar overgewicht is het berekenen van de BMI een goede graadmeter. Hieronder een tabel waarin u uw eigen BMI kunt berekenen. U deelt uw gewicht in kilo’s door het kwadraat van uw lengte in centimeters. Aan de hand van de uitkomst hiervan, heeft u een goede indicatie of er sprake is van een normaal gewicht of overgewicht.

Classificatie BMI
Ondergewicht Minder dan 17
Normaal gewicht 18.5 – 24.9
Overgewicht 25 – 29.9
Obesitas vanaf 30

 

Een te hoge BMI? Lees dan meer informatie over gezond afvallen voor volwassenen.

De voordelen van een gezond gewicht

  • Vermindert gezondheidsrisico’s en dreigend overgewicht
  • Minder kans op ziektes, diabetes of te hoog cholesterol
  • Behoudt van een goede energiebalans en vitaliteit
  • Minder moeheidsklachten en verminderde lichaamsbalans
  • Een hogere levensverwachting
  • Gezond oud worden en hogere levenskwaliteit

De voordelen om een gezond gewicht na te streven voor u zelf en uw kinderen, zijn te belangrijk om niet serieus te nemen. Zeker in deze tijden waarbij mensen steeds minder bewegen, terwijl dat juist bijdraagt om gezond oud te worden.

Advies nodig of nog vragen?

Wilt u graag advies over het bereiken en behouden van een gezond gewicht? Vraag dan advies door de gewichtsconsulent van De Voedingsschaal. Als er sprake is van overgewicht bij u of uw kind, kunt u ook maatwerk begeleiding krijgen van de diëtist. Zeker als er sprake is van bepaalde voedingsproblemen, ziekte of diabetes, kan de diëtist met haar specialiteiten u verder helpen. Schroom niet om nu hulp te vragen, ook bij twijfel of een heleboel vragen. Wij zijn er voor om u te adviseren en te begeleiden, zodat u er niet alleen voor staat.

Back To Top