Roggekoek

Gezonde rogge-ontbijtkoek

Eet je liever geen ontbijtkoek omdat ontbijtkoek meestal vol met suiker zit? Bak dan eens zelf deze gezonde vezelrijke rogge-ontbijtkoek. Smaakt heerlijk bij de koffie of thee of tussendoor.

Het recept voor deze rogge-ontbijtkoek is afkomstig uit het kookboek van Rineke Dijkinga, Weten van (H)eerlijk eten.
Dit is een kookboek dat veel lekkere en heel gezonde recepten bevat. Daarnaast staat het boek vol met informatie. Kennis om je gezondheid positief te beïnvloeden.

Tijdens gesprekken met cliënten verwijs ik vaak naar dit boek. Cliënten die dit boek zijn gaan gebruiken zijn allemaal heel enthousiast. Zij ervaren dat zij op een positieve manier aan hun gezondheid werken als zij koken volgens dit boek.

Benodigdheden

  • 1 eetlepel kokosolie
  • 200 gram gedroogde abrikozen
  • 250 gram volkoren roggemeel
  • 2 eetlepels bakpoeder/zuiveringszout
  • 4 theelepels speculaaskruiden
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel kardemom
  • 1 ei
  • 6 eetlepels zonnebloempitten
  • 1 volle eetlepel kokosmeel of inulinepoeder
  • 10 druppels stevia
  • 200 ml water
  • snufje zout
  • sap van 1 citroen

Bereiding

Wel de abrikozen in een laagje water, giet af en pureer met de staafmixer.
Meng alle ingredienten + de abrikozen.
Let op: voeg de bakpoeder pas toe voordat de koek de oven in gaat.
Vet een cakevorm in en doe het deeg in de vorm.
Bak de koek op 150 graden in ongeveer 1 uur gaar.

Variatie: Vandaag waren thuis mijn abrikozen op ik heb toen gedroogde pruimen en vijgen gebruikt. Dat smaakt ook prima.
Ook was er geen stevia in huis. De stevia heb ik niet vervangen. De koek is dan niet zo zoet. Heb je toch behoefte aan een zoete smaak, smeer de koek dan dun in met bijvoorbeeld wat honing.

Deze koek is ook lekker voor kinderen.

Eet smakelijk!